Koning Willem-Alexander en zijn voorgangers worden al sinds de jaren zeventig gecompenseerd voor de belasting die ze sindsdien betalen over het rendement van hun vermogen. Volgens RTL Nieuws zijn daarover destijds in het diepste geheim afspraken gemaakt. De compensatie is verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.
RTL Nieuws kreeg inzage in documenten in het Nationaal Archief en stelt dat koningin Juliana destijds een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg.
Willem-Alexander profiteert nu nog steeds van de compensatie. RTL Nieuws schat dat de Oranjes in de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.
Druk van prins Bernhard
Volgend jaar krijgt Koning Willem-Alexander een “grondwettelijke uitkering” van 888.000 euro, plus 4,66 miljoen euro aan onkostenvergoeding. Máxima en prinses Beatrix krijgen respectievelijk 958.000 euro en 1,5 miljoen euro. Daar hoeven ze geen belasting over te betalen.
Sinds 1973 betaalt de Nederlandse Staat ook alle kosten die samenhangen met de koninklijke functie, maar vanaf toen moesten de Oranjes wel belasting betalen over hun privévermogen. Prins Bernhard oefende daarop flinke druk uit op het ministerie van Financiën om daarvoor gecompenseerd te worden.
Hoge ambtenaren en ministers hadden destijds moeite met de regeling, maar er is altijd vermeden de details te melden in debatten met de Tweede Kamer. Ook de laatste twee premiers Jan-Peter Balkenende en Mark Rutte hebben nooit willen morrelen aan de geheime afspraken.
Oppositie wil opheldering
De oppositie-partijen D66 en SP willen opheldering over de geheime deal. D66-leider Alexander zegt tegen RTL niks te weten van de afspraken en is het er ook niet mee eens:
"Belasting betalen doen we allemaal. Het Koninklijk Huis doen dat over heel veel delen niet. Nou dachten we jarenlang dat ze dat over een klein deel van het vermogen wel deden en dat blijkt nu dus ook niet. Dat is niet iets wat ik mensen kan uitleggen die wel hun belastingen betalen."
SP-kamerlid Van Raak wil dat Rutte duidelijk maakt om welke bedragen het gaat en de deal dan ongedaan maakt:
"Dit geld hebben ze onterecht gekregen, ik weet niet precies hoeveel het is. Maar ik wil opheldering van de minister-president zodat we dat weer kunnen verminderen."